Oefentherapie is een therapie gericht op houding en beweging. Veel klachten ontstaan door een foutief bewegingspatroon, waardoor spieren en/of gewrichten te zwaar belast worden, met pijn of andere klachten als gevolg. Door de belasting van de spieren en gewrichten te optimaliseren verminderen de klachten en kan er weer makkelijker bewogen worden.

De oorzaak van de klachten ligt niet altijd in het overbelasten van spieren en/of gewrichten. De oorzaak kan ook liggen in een neurologische of orthopedische aandoening, of spanningsklachten. Wat de oorzaak van de klachten ook is, een bezoek aan de oefentherapeute kan altijd verlichtend werken.

De oefentherapie gaat ervan uit dat veel klachten veroorzaakt worden door overbelasting van spieren en gewrichten tijdens het dagelijks leven. Hierdoor raakt het lichaam uit balans waardoor er pijnklachten en andere klachten (ademhalingsproblemen, stijfheid) kunnen ontstaan. Klachten ontstaan ook door chronische aandoeningen, bv reuma.

De klacht word altijd in relatie met de hele houding en het bewegingsgedrag bekeken. De behandeling is erop gericht het bewegingsgedrag zo te veranderen dat het lichaam weer in balans komt en de klacht verdwijnt.  Hiervoor zullen spierversterkende en/of – ontspanningoefeningen nodig zijn, maar de nadruk zal zeker liggen op het toepassen in het dagelijks leven.

Fysiotherapie werkt meer klachtgericht en lokaal. Deze therapie is minder gericht op het toepassen in de praktijk. Het is dus maar net welke klacht u heeft, waar u het beste terecht kunt.

 

U kunt mij bellen via telefoonnummer 033-29816987

Gré Anne Schot – van de Groep